RoparunTeam217_start_banner

Wat is Roparun?

De Roparun is een loopevenement van ± 520 kilometer waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker in een palliatieve fase. Het wordt ook wel een “avontuur voor het leven” genoemd.

Motto van de Roparun is al jaren: “Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven".

Ropa staat voor Rotterdam-Parijs.

Sinds 1992 wordt het evenement jaarlijks in het Pinksterweekend georganiseerd.

Sinds 2004 loopt de route andersom, van Parijs naar Rotterdam, omdat het aantal deelnemers steeds groter wordt en de Franse autoriteiten steeds meer beperkingen opleggen.

Er is ook een start in Hamburg (D) en in 2020 voor het eerst in Almelo (de halve afstand). Alle teams (zo’n 300 in totaal) komen op maandagmiddag aan in Rotterdam.

Een Roparun-team bestaat uit +/- 25 teamleden, waaronder maximaal acht lopers die ieder gemiddeld zo'n 65 kilometer lopen. Daarnaast bestaat een team uit meestal vier tot zes fietsers en nog een aantal mensen in de begeleiding; denk hierbij aan chauffeurs, verzorgers, cateraars en navigatoren. Teams zijn zelf verantwoordelijk voor de invulling van deze taken.  Ons team heeft nummer 217.

Korte uitleg over het concept van de Roparun vind je via: https://www.roparun.nl/nl/2019/09/roparun-animatie-2020/

Naast de sportieve inspanning, moet er ook een inspanning geleverd worden om geld op te halen voor het doel. Teams doen dit door het organiseren van allerlei acties. Denk hierbij aan het inpakken van boodschappen, het wassen van auto's, het houden van collectes en het zoeken naar sponsoren.

Ook zijn de leden van een team verplicht 1000 Roparun loten te kopen waarvan de opbrengst ten goede komt aan het doel. De loten dient men zelf door te verkopen á € 2,50 per stuk en er zijn prijzen mee te winnen via Roparun.

De drie teams met de hoogste opbrengst worden gehuldigd tijdens het eindfeest van de Roparun dat een week of twee na de finish plaatsvindt. Op die avond wordt ook de totale opbrengst van de Roparun bekend gemaakt (en is een erg feestelijk feest!).

De afgelopen 20 edities van de Roparun is al meer dan 45 miljoen euro opgehaald voor palliatieve zorg aan kankerpatiënten.

Hoe werkt de Roparun?

Een dag voor de start verzamelen teams zich in Parijs. Wij vertrekken dus vrijdagmiddag gezamenlijk met de campers en busjes vanaf ziekenhuislocatie Heerlen (personenauto’s kunnen daar achterblijven).

Ieder team geeft zelf vooraf de gemiddelde loopsnelheid van het team op. Naar aanleiding van die snelheid wordt er een startschema van de verschillende teams vastgesteld.

De starttijden zullen uiteenlopen tussen zaterdag 8 juni 2019 14.00 uur en zondagochtend 9 juni 2019 6.00 uur, vanaf het Boulôdrome in Parc Departemental de la Courneuve dichtbij het vliegveld Le Bourget. Op die manier zal het mogelijk worden maandagmiddag 10 juni 2019 tussen 12.00 uur en 18.00 uur te finishen op de Coolsingel in Rotterdam.

Vanaf de start is het een non-stop-estafette, dus dag en nacht door!

De route wordt bepaald door Roparun en is voor allen gelijk maar niet afgezet of gemarkeerd. Men moet zelf navigeren op basis van de verkregen routebeschrijving en coördinaten.

Hoofdsponsors